Welke vragen stel je niet bij een sollicitatiegesprek?

Ben jij ook zo zenuwachtig voor het sollicitatiegesprek dat gepland staat in je agenda? Dat is helemaal niet zo gek, want je wilt natuurlijk zo goed mogelijk overkomen bij je eerste gesprek. Toch is het belangrijk dat je niet gemaakt over komt en dat je dicht bij jezelf blijft, omdat je zo de beste indruk van jezelf geeft. Je mag best last hebben van de zenuwen, want wie heeft dat niet als je in gesprek gaat waar jij jezelf goed zou moeten verkopen? Wat mag je absoluut niet vragen in je sollicitatiegesprek?

Wat kun je beter niet doen?

Als je naar een sollicitatiegesprek toe gaat is het verstandig je kauwgom voor de frisse adem uit te doen, voordat je het gebouw binnen gaat. Je komt namelijk heel vreemd over als jij op je kauwgom zit te kauwen tijdens een gesprek. Let ook op dat jij je telefoon uit zet tijdens een gesprek, want gebeld worden bij een sollicitatie is een absolute no go.

Duidelijk articuleren

Als jij in een sollicitatiegesprek gaat is het belangrijk dat jij jezelf netjes voorstelt en natuurlijk ook dat je beleefd bent. Maar misschien is het nog wel veel belangrijk dat je rustig en duidelijk articuleert in het gesprek. Dit zorgt er namelijk voor dat je vrij ontspannen overkomt, al heb je last van de zenuwen voor dit gesprek. Je hoeft ook niet snel te spreken, want zo kan degene die tegenover jou zit alle informatie rustig op zich in laten werken en eventueel vragen stellen. Vergeet niet oogcontact te maken, vooral als je met meerdere mensen in een gesprek zit.

Wat moet je absoluut niet vragen?

Eenmaal in je sollicitatiegesprek is het niet verstandig direct te vragen naar je salaris, dit komt in een later stadium namelijk wel aanbod. Ook is het af te raden dat je vragen stelt die niet over je sollicitatie of het bedrijf gaan. Zorg er dus voor dat je vragen stelt over het bedrijf en toon voldoende interesse in het bedrijf waar je solliciteert.

Een belangrijke tip

Voordat je op gesprek gaat is het verstandig je al een beetje in te lezen, zodat je alvast een beetje kijk hebt op wat het bedrijf zoal doet. Denk jij dat je alles gaat vergeten, dan kun je natuurlijk een aantal notities voor jezelf maken of het gesprek alvast oefenen thuis voor de spiegel.