Je omscholen voor ander werk. Kan dit?

Het bedrijf waar jij werkt loopt niet echt lekker en misschien vallen er zelfs ontslagen, hierdoor zou jij een carrière switch kunnen maken. Maar hoe zit dat nu eigenlijk in elkaar en hoe maak je nu een carrière switch als je nog niet beschikt over de juiste papieren? We hebben er veelal wel eens mee te maken, ligt er een mooie baan op de loer maar kunnen we niet solliciteren omdat je niet beschikt over de juiste opleiding. Misschien wordt het toch tijd voor het behalen van de juiste papieren, zodat jij toch je dromen achterna kunt gaan. Hoe kun jij je omscholen en wat zijn de mogelijkheden?

Omscholen is dat mogelijk?

In sommige gevallen kan het best lastig zijn om je te gaan omscholen, omdat sommige opleidingen jaren in beslag zullen nemen. Gelukkig zijn er vandaag de dag ook voldoende mogelijkheden om je wel om te laten scholen, hoewel dit wel een beetje afhangt van je vooropleiding en wat je wilt gaan doen. Wist je dat sommige bedrijven hier graag aan meewerken, want ook zij kunnen hiervan profiteren. En in veel gevallen staat er na een opleiding direct een mooi contract tegenover!

Wat zou je willen doen?

Het is natuurlijk wel erg lastig vooruit te bepalen of iets bij je past, maar misschien kun je een beroepskeuzetest overwegen. Je wilt namelijk niet aan een opleiding beginnen en deze niet afmaken, doordat je tijdens de opleiding erachter kwam dat het niets voor je is. Door een beroepskeuzetest te gaan doen, weet jij wat goed aansluit bij jou als mens en kun je gemakkelijk een keuze maken. Welke omscholing zou jij willen doen?

Het soort werk

Niet voor alle soorten werk is omscholing direct in de wieg gelegd, maar er zijn verschillende takken waar men ontzettend blij wordt dat jij je wilt omscholen. Denk, maar eens aan de techniek. Dit is weliswaar een heel breed begrip, maar hier is vandaag de dag een schrijnend tekort aan mensen die het vak willen leren. Je zou dus wel kunnen zeggen dat het soort werk vooral heel belangrijk is voor de omscholing en de mogelijkheden. Wist je dat je voor sommige omscholingsmogelijkheden in kunt stromen halverwege het jaar? Soms kun je zelfs vooral zelfstandig aan de slag, het is net wat jouw voorkeur heeft. Werk jij graag klassikaal of werk jij liever zelfstandig aan je opdrachten?